Högskolan i Borås riskerar att tappa studenter, foto: Jenny Hellström
BORÅS

Får betala mer än utbildningen kostar

Utländska studenter i Borås kommer att tvingas betala mycket mer för sina utbildningar än vad utbildningarna egentligen kostar. Det visar en granskning som Radio Sjuhärad gjort. Högskolan i Borås försvarar sig med att det kostar att marknadsföra kurserna.

– Det kostar när vi marknadsför de här utbildningar till länder utanför EU, säger Kim Bolton på Högskolan i Borås.

De nya studieavgifterna för utomeuropeiska studenter ska följa principen om lika behandling, de utländska studenterna ska alltså inte behöva betala mer än vad utbildningen kostar.

Men Radio Sjuhärads granskning visar att Högskolan i Borås kommer att ta cirka 40 000 kronor mer betalt per år och student än vad utbildningarna egentligen kostar.

Skolan motiverar detta med att pengarna behövs till marknadsföring.

– Det kan låta mycket i början men det är det inte om man tänker på att ofta till exempel betalar en agent 10-15% av en utbildning.

Förutom att bekosta agenter som ska locka studenter till Högskolan i Borås räknar skolan med att det kommer att kosta cirka 20 000 kronor per elev och år att marknadsföra skolan på plats i länder som Indien och Pakistan. De extra kostnaderna kommer att läggas på studenterna varje år, även om ingen ny marknad i praktiken behöver göras.

Men Kim Bolton på högskolan i Borås säger att det inte handlar om att göra vinst på de utländska eleverna.

– Nej det är inte så. Vi kommer ju självklart att redovisa detta sedan och vi ska göra allt i vår makt för att inte använda skattemedel och inte göra någon vinst.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".