Stor tågolycka undveks med knapp marginal

En större tågolycka var mycket nära att inträffa i Sjuhärad under onsdagen. Med bara några meters marginal undveks en krock mellan två persontåg på stationen i Ljung. Ombord på de båda tågen fanns det runt 100 personer.

Det var på stationen i Ljung, mellan Borås och Herrljunga, som ett tåg stod stilla för att kunna släppa förbi ett annat tåg. Men av någon anledning blev det tåg som skulle köra förbi inkopplat på samma tåg som det som stod still. Tack vare att tågföraren upptäckte misstaget och snabbt kunde bromsa, undveks katastrofen. Runt 100 personer fanns ombord på de båda tågen.
-Troligtvis är det ett mänskligt felhanterande, i kombination med dåligt tekniskt stöd, säger Mikael Rogström, chef för tågklarerarverksamheten på Banverket i västra Sverige.
En utredning ska omgående undersöka var felet ligger. Man ska också kontrollera om det finns fler ställverk av den här typen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista