Mattias Ahlqvist, gymägare Foto:Sara kvist
Borås

Samarbete för drogfria gym

Killar på gymmet: ”Bra lösning”
1:47 min

I Borås satsar man nu för att få alla gym drog och dopningsfria. Det ska ske genom ett samarbete mellan gymmen som innebär att den som blir portad från ett gym ska bli portad från alla.

Alexander Johansson tränar på ett gym i Borås och han är positiv till projektet.

– Jag har aldrig blivit tillfrågad men vet folk som håller på med skiten, säger han.
Han menar att det är komplex som ligger bakom droganvädningen.

I Borås vet man idag inte exakt hur stort problemet med doping är på de privata gymmen, mer än att det förekommer och att polisen ofta beslagtar dopingpreparat.

För att få rena gym i staden så startar man nu ett samarbete mellan missbruksenheten, gymmen och polisen - var och en klarar de inte av det på egen hand.

– Målet är att få träningsställen och kunna släppa sina ungdomar och barn och veta om att det inte pågår sånt här som inte ska finnas. Det ska vara ett schysst och seriöst ställe att gå till helt enkelt, säger Mattias Ahlqvist, delägare på Studio Aktiv i Borås.

Åsa Skytt som är Samordnare för Drog- och brottsförebyggande verksamhet i Borås menar att det handlar om att ge hjälp.

– Vi gör inte detta för att sätta dit de som missbrukar. Givetvis vill vi ha rena gym men vårt yttersta syfte är att erbjuda hjälp, säger hon.

Dopningsmedel

Droger som förstärkare av den fysiska prestationsförmågan är kända sedan länge. Redan för cirka 5 000 år sedan använde kineserna extrakt av torkade efedraväxter som stimulerande medel. Växten innehåller efedrin – ett numera förbjudet dopningsmedel.

Andra kända dopingmedel är olika typer av anabola steroider som ökar muskelmassan, och EPO som förbättrar syreupptagningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".