SD blir vågmästare i regionen Montage:SR Sjuhärad
VÄSTRA GÖTALANDSREGIONEN

Minoritetsstyre i regionen

Gert-Inge Andersson(S): ”Får ge och ta”
1:25 min

Det blir Socialdemokraterna, Miljöparitet och Vänsterpartiet som styr Västra Götalandsregionen, trots att de inte har majoritet i fullmäktige. Sverigedemokraterna blev vågmästare när styret avgjordes på regionfullmäktiges sammanträde.

Gert-Inge Andersson (S) blir ordförande i regionstyrelsen.

– Det handlar om att ta diskussioner och lyssna på varandra i styrelser och nämnder. Det blir naturligtvis att man får ge och ta, säger han

Det blir alltså till att hitta kompromisser för partierna i Västra Götalandsregionen den kommande mandatperioden.

Socialdemokraten Gert-Inge Andersson valdes idag till ordförande för regionstyrelsen, men det är alltså i minoritet som han kommer att leda regionen ihop med Miljöpartiet och Vänsterpartiet. De tre partierna har också en så kallad teknisk valsamverkan med Sjukvårdspartiet, men inte heller om man räknar med Sjukvårdpartiets mandat så nås någon majoritet i regionfullmäktige.

Gert-Inge Andersson hoppas nu att partierna i regionfullmäktige och de olika nämnderna ska kunna kompromissa med varandra på ett sånt sätt att Sverigedomkraterna inte får något inflytande över politiken.

– Det är min förhoppning att när det kommer förslag så låter man inte Sverigedemokraterna avgöra, säger han.

 Från socialdemokratiskt håll finns nu en stor beredskap för kompromisser med övriga partier, säger Gert-Inge Andersson.

– Det tror jag väljarna förstår att det finns inte ett parti som bestämmer det här - utan vi kommer att få leva med kompromisser.

Sjuhärad får representation av två regionråd, Helén Eliasson, socialdemokrat från Borås och Birgitta Losman, Miljöpartist från Bollebygd som tar de två posterna. 

Stefan Elofsson
stefan.edolfsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".