1 av 4
Nedskräpning i skolskogen Foto: Sara Holmberg
2 av 4
Vindskyddet i "Skolskogen". Foto: Sara Holmberg.
3 av 4
Sjätteklassare på Målsrydsskolan framför det som borde vara en eldstad. Foto: Sara Holmberg.
4 av 4
Inger Karlsson, Emelie Rantzow, Mathilda Jacobsson och Simon Ericson röjer upp. Foto: Sara Holmberg.
BORÅS

Eleverna har tröttnat på skräpet

Elev: ”Det är ju inte alls bra”
1:26 min

Målsrydskolans elever har tröttnat på att behöva städa upp efter ungdomar som skräpar ner i skogen. Varje vecka hittas mängder av tomburkar och glasflaskor slängde i det område som skolan använder till friluftsliv.

Området kallas för "skolskogen" och där finns bland annat en eldstad och ett vindskydd.

Simon Ericson går i sexan på Målsrydskolan och är en av alla elever som ledsnat på skräpet.

– Jag tycker inte om det alls. Jag tycker de ska plocka upp allt efter sej och inte skräpa ner i naturen, det är inte alls bra, säger han.

Inger Karlsson, lärare på Målsrydskolan, berättar att redan när skolskogen gjordes i ordning för sex, sju år sedan skräpades det ner, men nu är det värre än någonsin. Hinderbanan har förstörts, vindskyddet är nerklottrat och klassens fågelholkar revs ner inom en vecka.

Inger Karlsson tror att det är ungdomar från högstadiet i Dalsjöfors som kommer hit för att få vara ifred från vuxna.

– Det är trevlig plats att vara på, lätt att komma hit och ingen stör dem. En del föräldrar tar också en promenad förbi här på helgkvällar men många föräldrar vågar inte gå hit för att det är ganska stökigt här, säger Inger Karlsson, som berättar att man ofta tvingas inleda besöken i skolskogen med att städa.

– Ja, de flesta gångerna får vi göra det. Det har faktist aldrig hänt att vi kommit upp utan att det varit något, säger Inger Karlsson lärare på Målsrydskolan.

Sara Holmberg
sara.holmberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".