Lärare dömd för sex med elev

En före detta lärare från en ort i Sjuhärad har dömts till ett och ett halvt års fängelse för att sexuellt ha utnyttjat en minderårig elev.

Läraren, en man i 50-årsåldern, har enligt domen haft samlag med den kvinnliga eleven vid ett 20-tal tillfällen från att hon var 14 år.
Den sexuella relationen mellan mannen och kvinnan som anmält honom, började enligt kvinnan, i mitten av 90-talet när hon var 14 år och gick i åttan. Mannen var flickans lärare i flera ämnen. Deras relation började enligt åklagaren med att flickan satt barnvakt hemma hos mannen. I samband med det utvecklades en sexuell relation mellan de två, en relation som skall ha pågått i några år. Åtalet gäller dock bara den period av relationen när flickan var under 15 år. Under den perioden skall mannen ha haft samlag med flickan vid ett 20-tal tillfällen.
Mannen förnekar brott. Han hävdar att han inte haft något sexuellt umgänge flickan när hon var yngre än 14 år, något tingsrätten inte tror på. Tingsrätten anser att det är klart fastlagt att läraren utnyttjat sin ställning för att ha sex med eleven, och att den långa tid som relationen pågått klart visar på en allvarlig kränkning av elevens integritet.
Förutom fängelsestraffet på ett och ett halvt år, måste läraren betala ersättning för kränkningen och för sveda och värk till flickan. Ett skadestånd på sammanlagt 130.000 kronor. Den nu dömde mannen arbetar inte längre som lärare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".