Misstänkt brott mot tystnadsplikt fick förödande konsekvenseer för kvinna

En handläggare på Migrationsverket i Borås har polisanmälts för brott mot tystnadsplikten. Det är en asylsökande kvinna som anmält handläggaren, för att handläggaren fört vidare känsliga uppgifter till hennes man, vilket fått förödande konsekvenser för kvinnan.

Vi har tidigare berättat om den asylsökande kvinnan som för drygt två år sedan flydde med sin familj till Sverige från Dagestan i Ryssland, där familjen hotades av maffian.

Enligt kvinnans berättelse misshandlades vid ett tillfälle hennes man, som är polis, av maffian, och kvinnan själv våldtogs av flera maffiamedlemmar.

Kvinnan berättade aldrig för sin man att hon blivit våldtagen, eftersom hon visste att hennes familj då skulle betrakta henne som smutsig och förskjuta henne.

När kvinnan sedan sökte asyl i Sverige berättade hon i olika förhör om den gruppvåldtäkt hon utsatts för.

Å enligt kvinnans polisanmälan, har handläggaren på Migrationsverket sedan berättat för kvinnans man om våldtäkten - vilket varit förödande för kvinnan. Hennes man har lämnat henne och tagit två av parets tre barn med sig och hon har mordhotats av sin egen familj i Dagestan.

Kvinnan har fått tre avslag på asylansökan. Hon mår mycket dåligt och vårdas nu på psykiatriska kliniken i Borås. Hon har nu lämnat in en fjärde ansökan till utlänningsnämnden, där bland annat mordhoten från hennes familj anges som skäl för att hon bör få stanna i Sverige.

Migrationsverkets enhetschef i Borås, Krister Wennö, säger till Radio Sjuhärad att han inte vill kommentera polisanmälan mot handläggaren eftersom han ännu inte tagit del av den.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista