Oenighet om fjärrvärmetaxorna i Herrljunga

Fjärrvärmetaxorna i Herrljunga är alldeles för höga. Det menar hyresgästföreningen i Sjuhärad, och nu kräver de att Herrljunga Elektriska, som levererar fjärrvärmen, ska betala tillbaka en del av förra årets vinst till hyresgästerna. Men Herrljunga Elektriska håller inte med om kritiken.

Bakgrunden till kravet är uppvärmningskostnaderna för kommunala Herrljungabostäder har ökat, vilket i sin tur riskerar att leda till hyreshöjningar för hyresgästerna.

Det som sticker i Hyresgästföreningens ögon är att Herrljunga Elektriska samtidigt gör en vinst på nästan 7 miljoner kronor. Och därför vill Hyresgästföreningen att kommunen, som är ägare till Herrljunga Elektriska, ser till att den del av vinsten som kommer från fjärrvärmen återbetalas till bostadsägarna och i slutändan kommer hyresgästerna till del.
- Annars är det stor risk att Herrljungabostäder kommer att vilja omförhandla det hyresavtal vi har idag, säger Alf Mölleryd, förhandlare på Hyresgästföreningen.

Men Herrljunga Elektriska håller inte med om kritiken. Det är inte fjärrvärmen som är för dyr, utan konsumtionen som är för hög, enligt företagets chef Gunnar Ingvarsson.

Att man tar ut för höga priser samtidigt som man gör stora vinster är helt fel. Enligt Gunnar Ingvarsson har konsumtionen av fjärrvärme har ökat med upp till 30 procent i vissa fastigheter och därför har också kostnaderna för uppvärmning blivit större.

Han menar också att det inte finns någon vinst att betala tillbaka i fjärrvärmedelen av företaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".