Tre års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande

Tre år i fängelse och 230 tusen kronor att betala i skadestånd - det blev straffet för en man som idag dömdes av Borås tingsrätt för grovt sexuellt utnyttjande av sin sambos dotter. Tingsrätten går helt på flickans uppgifter.

Ord står mot ord. Mannen hävdade i rättegången att han är oskyldig, men tingsrätten bedömer flickans uppgifter och hennes att sätt att berätta om vad som hänt som mer trovärdigt. Rätten skriver i sin dom att mannen svarat undanglidande och otydligt på frågor.
Enligt domen har mannen, som är 50-årsåldern och bor på en mindre ort i Sjuhärad, haft samlag med sin sambos dotter under ungefär två års tid från det att hon var tretton år. Det började med smekningar men övergick ganska snabbt till samlag, och flickan insåg till en början inte att det var fel. Men hon mådde dåligt under hela tiden, höll sig undan när hon kunde förutse vad som var på gång. Till bilden hör att flickan hade en konfliktfylld relation till sin mamma, och problem i skolan under lång tid.
Mannen hävdar alltså att det inte varit tal om sexuella kontakter, utan bara kramar på ett vänskapligt sätt. För övrigt hade de båda ett annars förtroendefullt förhållande. Mannen var den enda i familjen som gav flickan beröm och uppskattning, och hon hjälpte ofta till med hästarna i stallet, som mannen skötte. Kränkningen därför är extra stor enligt tingsrätten. Därav det stora skadeståndet som mannen ska betala - 230 000 kronor.

.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".