Nytt nedläggningshot mot Habyskolan

Habyskolan i Skene hotas av nedläggning - igen. Tidigare i våras lyckades man stoppa ett sparförslag där Habyskolan skulle läggas ner tillsammans med flera andra skolor. Men nu ser det ut som skolan får svårt att klara sig i alla fall. Orsaken är att man har för få elever.

Knappt hade man hunnit avvärja nedläggningshotet som kom i samband med politikernas sparförslag i mars, förrän ett nytt orosmoln dök upp. Inför nästa läsår minskar elevantalet på Habyskolan med 14 procent. Eftersom man får pengar för varje enskild elev blir det ett hårt slag mot en så liten skola med bara 74 elever.
I en skrivelse till kommunen vädjar nu skolans föräldrastyrelse om att Habyskolan ska få finnas kvar. Bland annat vill man att kommunen ändrar sin skolskjutspolicy så att barn som bor i andra närliggande områden skulle kunna börja på Habyskolan eftersom man har kapacitet att klara ytterligare 20 till 30 elever.
Om skolan klarar sig undan nedläggning är man ändå oroliga att undervisningen och det sociala klimatet ska bli lidande eftersom man tvingas fortsätta verksamheten med väldigt knappa resurser.
Konsekvensen blir minskad rasttillsyn, svårigheter att täcka upp för varandra vid sjukdom och sämre stöd till elever med särskilda behov, skriver föräldrastyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista