Kommunen kan stoppa räddning av Viskan

Undersökningarna av det kraftigt förorenade området i Viskan söder om Borås är nu klara och inom kort skall ett åtgärdsprogram presenteras. Men räddningen av området, som beskrivits som en av landets giftigaste platser, kan stoppas om inte kommunen ställer upp.

Undersökningarna av Viskan söder om Borås är klara och just nu sammanställs flera olika undersökningar till en helhet som går under namnet Projekt Viskan. Ansvarig är Siv Hansson på länsstyrelsens miljöskyddsenhet. Den 8 juni skall resultatet presenteras för boråsarna i fullmäktigehuset, som står öppet under eftermiddagen.
Där presenteras kartläggningen av hur förorenad Viskan är. Det handlar främst om Djupasjön, Guttasjön och dammarna i Viskafors. Redan för ett par år sedan konstaterades att bottensedimenten i Viskan söder om Borås innehöll så mycket gifter, att området betecknas som en av landets giftigaste platser.
Nu finns det också förslag på vilka åtgärder som kan bli aktuella. En rad olika åtgärder och vilka konsekvenser de får kommer att presenteras. Man har bland annat diskuterat en helt ny fåra för Viskan förbi de förgiftade områdena. Vilka åtgärder som ska sättas in kommer att stå klart under hösten och boråsarna skall få vara med och säga sitt.
Men fortfarande återstår ett stort frågetecken och det är om Borås kommun åtar sig att vara huvudman. Om kommunen
inte ställer upp så blir det ingen räddning av Viskan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista