Skärsläckare kan ersätta brandmän?

En utredning som blir färdig inom kort väntas leda till att räddningsverket rekommenderar alla räddningstjänster att skaffa skärsläckare, bland annat för att säkra arbetsmiljön. Men många är oroliga att det här kan leda till att brandmän avskedas.

Tekniken med skärsläckare för brandbekämpning möter motstånd bland brandmän runt om i landet, eftersom man befarar att skärsläckaren ska komma att ersätta rökdykare och att brandmän kan avskedas. Räddningsverket håller just nu på att sammanställa erfarenheterna från ett hundratal bränder där skärsläckare har använts. Det här kan leda till att räddningsverket inom en månad rekommenderar alla räddningstjänster att skaffa skärsläckare.
Skärsläckaren fungerar enkelt uttryckt så att en vattenstråle med högt tryck skär rakt igenom väggen, så att en brand inomhus kan bekämpas utifrån. En insats med rökdykare kräver fem man, medan en skärsläckare kan skötas av en eller två personer, därav rädslan för att brandmännens jobb ska försvinna. Men på räddningstjänsten i Borås, där man redan har använt skärsläckare i ett par år, är man inte orolig. Styrkeledaren Peter Delwer säger att den är ett komplement till den utrustning som finns, men att rökdykare alltid kommer att behövas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".