Bristande säkerhet i många småbutiker

Nästan hälften av småbutikerna i Västsverige har otillräckliga säkerhetsrutiner. Det står klart efter Arbetsmiljöverkets inspektioner. 140 butiker i Västra Götaland och Halland måste nu se över säkerheten för sin personal.

Sammanlagt 140 av 312 granskade butiker i Västsverige måste åtgärda bristerna som påpekats av Arbetsmiljöverket och göra arbetsmiljön säkrare för personalen. Det var under vecka 20 som inspektioner genomfördes på tobaks- och spelbutiker, videobutiker, livsmedelsaffärer, klockbutiker och bevakningsföretag.
Bakgrunden är ökande våld och hot mot butiker. Arbetsmiljöverket ville ta reda på vad arbetsgivare och anställda gör för att förebygga våldsamma och hotfulla situationer i arbetet. Det visade seig att 15 av 37 spelbutiker fick en eller flera anmärkningar, och 11 av 24 videouthyrare. Totalt sett måste hälften av de granskade företagen förbättra säkerhetsrutinerna. De har en månad på sig att redovisa dessa för Arbetsmiljöverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista