Återställning av soptippar kostar miljoner

Det kan kosta över två miljoner kronor att återställa fyra av soptipparna i Marks kommun. Det visar en utredning av tipparna som kommunen har gjort. Mest kostar Kinnas gamla soptipp i Velingstorp där det nu föreslås att flera dammar ska grävas som ska hjälpa til att rena det vatten som rinner genom soptippen.

Kartläggningen gäller fyra nedlagda soptippar; i Kinna, Skene, Fritsla och Öxabäck.

Tre av dom, i Kinna, Skene och Fritsla måste åtgärdas snarast. Det är tippar i som läcker gifter och föroreningar.

Dyrast blir det att åtgärda Kinnas tipp i Velingstorp. Tre till fyra dammar bör byggas vilket kostar drygt en hav miljon kronor. Väljer man att också försöka leda vattnet som i dag rinner rakt genom tippen ner i marken i en särskild ledning, kostar det totalt nästan två miljoner kronor.

Fritslas tipp ligger i en våtmark som rinner ut i Kolabäcken och kostar ca 400 000 kronor att åtgärda. Dels ska diken grävas om, men senare ska även dammar byggas.

Skenes gamla tipp i Skrålabäcken kostar ca 100 000 kronor genom att bland annat deponin måste säkras för ras ner i bäcken i ravinen.

Billigast blir det at åtgärda tippen i Öxabäck. Där räcker det med lite extrajord för 75 000 kronor att täcka tippen med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista