24-åringen brevväxlade med seriemördare

Förundersökningen kommer innehålla uppgifter om vad som låg bakom morden i Mårdaklev. En faktor som kan ha spelat roll det är 24-åringens fascination och breväxling med amerikanska serie mördare.
Radio Sjuhärad har skickat brev till samma mördare, för att få veta vilken kontakt dom haft med 24-åringen.

Av fem brev till några av USA:s mest ökända serie mördare  fick vi två svar tillbaka. Båda minns brevväxlingen de haft med Mårdaklevsmördaren. Ena svaret kommer från Bill Heirens, som utförde tre bestialiska mord under 40-talet bland annat på en 6-årig flicka som han också styckade. Han blev känd som ”läppstiftsmördaren” för att han efter ett mord skrev med läppstift ”För guds skull, fånga mig innan jag mördar fler”.
Heirens skriver att han inte fick intryck av att 24 åringen var en potentiell mördare. Han ville veta om mitt fall, så jag sände honom en sammanfattning som gjorts på ett universitet, skriver han. Heirens ger också en egen analys av mordet i Mårdaklev. Han tror att 24-åringen ville få uppmärksamhet av media. Det motivet är inte ovanligt bland ensamma människor, skriver han.
Det andra svaret kommer från Arthur J Shawcross, som kallas kannibalen efter att han ätit kroppsdelar från dom tio personer som han mördat. Shawcross skriver att han som dömd seriemördare inte vill vara någon syndabock i samband med de här morden. Det den här mannen har gjort var väldigt fel och 24-åringens dåd kan inte jämföras med en riktig seriemördares. En seriemördare mördar vid flera tillfällen, 24 åringen gjorde sitt på en enda gång, skriver han. Shawcross vill själv veta vad som ligger bakom morden, men hans teori är att de kunde ha förhindrats om mördaren hade fått läkarhjälp och medicinering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista