Psykisk störning möjlig trots normalt yttre

24-åringen som mördade två personer i Mårdaklev i mars hade en allvarlig psykisk störning när han begick brottet, och han har den fortfarande. De är slutsatserna i den rättspsykiatriska utredningen som nu är klar. Den ansvarige läkaren Anders Forsman säger att en person kan verka frisk till det yttre men samtidigt vara allvarlig psykisk störd.

Anders Forsman, som är professor i rättspsykiatri, betonar att han uttalar sig rent generellt om människor som till det yttre verkar i stort sett normala, men som har en allvarlig psykisk störning på ett avgränsat område. Den misstänkte 24-åringen har undersökts under flera veckor av en psykolog, en kurator, läkarspecialister i rättspsykiatri och annan vårdpersonal, och utredarna har gått långt tillbaka i tiden för att få en helhetsbedömning av hans livshistoria. Utredningens innehåll är hemligt än så länge, men slutsatserna innebär att mannen inte kan dömas till fängelse utan istället döms till slutenvård - om han fälls för mord:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".