1 av 2
Ahmed Abdulle, ordförande för Somaliska Kunskapsföreningen i Borås. Foto: Jesper Ingevaldsson.
2 av 2
Klicka för grafik: Etableringslotsar

Kritik mot etableringslotsar

"Tänker bara kortsiktigt"
1:42 min

Om en vecka tar staten genom Arbetsförmedlingen och privata etableringslotsar över ansvaret från kommunerna. Men från många håll kommer nu kritik om stora brister i det nya systemet. Oron finns för att många kommer att stressas ut i korta anställningar de privata lotsföretag får pengar efter hur fort den nyanlände får arbete.

Om en vecka sker den största förändringen av mottagningen av nyanlända på 25 år, då staten genom Arbetsförmedlingen och privata etableringslotsar tar över huvudansvaret från kommunerna.

Men från många håll kommer nu kritik om stora brister i det nya systemet.

En av kritikerna är Ahmed Abdulle som är ordförande för Somaliska Kunskapsföreningen i Borås och som träffar många nyanlända. Han är orolig för att många kommer att stressas ut i korta anställningar då de privata lotsföretagen får pengar efter hur fort den nyanlände får arbete:

Den första december tar staten genom Arbetsförmedlingen över huvudansvaret från kommunerna för mottagningen av nyanlända flyktingar. Arbetsförmedlingen har i sin tur upphandlat med privata företag som anställer så kallade etableringslotsar, som ska lägga upp en plan för hur varje nyanländ så snabbt som möjligt ska komma i arbete.

I Sjuhärad kommer inledningsvis ett femtontal företag att starta lotsverksamhet, men då finns alla utom ett av dem i Borås.

Systemet kritiseras från flera håll, bland annat från Borås introduktionscenter och från Sveriges kommuner och landsting.

Och Ahmed Abdulle är alltså orolig för att det blir kortsiktiga jobblösningar då etableringslotsarna får ersättning efter hur snabbt de nyanlända får jobb, och även Vänsterpartistiska riksdagsledamoten Christina Höj Larsen tror att det faktum att privata företag med vinstintressen ska sköta mottagandet kommer att medföra kvalitetsbrister.

Ahmed Abdulle på Somaliska Kunskapsföreningen menar att även om det är bra med mer fokus på arbete, så riskerar andra viktiga bitar som sociala frågor och barnperspektivet att glömmas bort.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".