Agneta Olofsson, hälsokoordinator på SÄS. Foto Joel Wendle
SJUKVÅRD

Fler ska få hjälp att sluta röka

1:36 min

Patienter på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås ska få bättre hjälp att sluta röka, när sjukhuset startar en ny rökavvänjningsfunktion. Ett pilotprojekt för att hjälpa patienter som ska opereras att sluta röka startade i april. Men nu ska det rökförebyggande arbetet nå fler patienter.

– Vi kommer att införa riktlinjer för att diskutera rökvanor med alla patienter på sjukhuset. Och de patienter som sköts här inom länssjukvården kommer att få ett erbjudande att komma till det rökavänjningsstöd som vi ska införa, säger Agneta Olofsson.

Den här veckan är det tobaksfria veckan i Sverige, och då passar bland annat hälso- och sjukvården på att informera om farorna med tobak och ge tips och råd om hur man kan sluta röka eller snusa.

För många patientgrupper är rökning extra riskfyllt och i samband operationer så minskar risken för olika komplikationer markant om en patient som röker gör ett rökstopp ett par veckor före och efter operationen.

Och på sjukhuset i Borås har man alltså bestämt att man nästa år ska lägga mer resurser på att hjälpa sina patienter med att sluta röka. Exakt hur den nya rökavvänjningshjälpen kommer att se ut kan hälsokoordinator Agneta Olofsson inte svara på - men hon lovar att de patienter som vill ha hjälp att sluta röka ska få bra hjälp att lyckas.

– De som ger råden via en rökavvänjningsenhet har en specifik utbildning på det och följer en specifik metod, säger Agnet Olofsson.

Enligt statistik från Statens folkhälsoinstitut röker eller snusar 1,7 miljoner svenskar dagligen. En av dem är boråsaren Svetlana Demirovic.

– Jag röker mycket. Jag vill sluta, men det är jättesvårt. För tre år sedan fick jag hjärt- och hjärninfarkt och nu har jag hjärtkramp också. Så jag måste sluta röka!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista