Ulf Wilken. Foto: Jenny Hellström/SR Sjuhärad.
BORÅS

Ridsportförbundet utreder olycka

Ridsportförbundet: ”En ovanlig olycka.”
1:21 min

I dag besökte Ridsportförbundets säkerhetsansvarige Ulf Wilken ridhuset i Borås för att träffa de ansvariga på Borås ridhus, efter dödsolyckan med en sjuårig flicka.

På kort tid har ridsporten drabbats av två dödsolyckor. I söndags omkom en 17-årig flicka under ett ridpass och bara några dagar innan den olyckan, avled en sjuårig flicka som skadats under en ridlektion i Borås. Båda olyckorna utreds av polisen.

Ridsportförbundet har också som rutin att göra egna utredningar för att se om olyckan. Därför besökte Ulf Wilken, säkerhetsansvarig på Ridsportförbundet, ridhuset i Borås med anledning.

– I det här fallet är det en mycket ovanlig händelse. Jag har arbetat på förbundet i fyrtio år, och har aldrig varit med om att ett barn har skadats på en ridksola det sättet. Tyvärr, en trafisk olyckshändelse, men en ren olyckshändelse, säger Ulf Wilken.

Ridsportförbundet har länge arbetat med säkerhetsfrågor. Trots det är sporten olycksdrabbad, och efter fotboll och hockey den mest olycksdrabbade. Varje år tvingas 6 000 barn och ungdomar att söka vård efter olyckor. Men Ulf Wilken tycker inte att Ridsportförbundet har misslyckats.

– Nej, ridsporten har ökat väldigt i omfattning de senaste åren, medan antalet skador och olyckor inte har ökat proportionellt mot det. Vi har fått snällare, mer anpassade hästar, men hästar är stora djur och flyktdjur.

De två dödsolyckorna har aktualiserat frågan om ett särskilt körkort för dem som rider. Detta är något som kan bli aktuellt framöver, enligt Ulf Wilken, men i övrigt kommer inte olyckorna den senate tiden att innebära att förbundet går ut med några nya säkerhetsdirektiv till ridskolorna.

– Som jag ser det, så finns det ingen grund för det, utan vi måste arbeta mer långsiktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".