Peter Skoglund, Borås Stad och Kristian Ördell, Västtrafik. Foto: Joel Wendle/SR Sjuhärad.
BORÅS

Nya linjer ska öka kollektivåkandet

1:33 min

Två nya busslinjer i Borås, stadstrafik ut till Sjömarken och förändrad sträckning på flera av de befintliga busslinjerna. Busstrafiken i Borås står inför stora förändringar.

Västtrafik och och Borås stad presenterade i dag de förändringar av busstrafiken i Borås som kommer att träda i kraft den 12 december. Förändringarna genomförs för att det kommande år ska finnas möjlighet att öka turtätheten och nå målet om ett fördubblat kollektivtrafikåkande till 2025.

Västtrafik har ett uttalat mål att kollektivtrafikökandet ska fördubblas till år 2025. Med dagens linjenät är en sån ökning inte möjlig. Redan i dag finns flera flaskhalsar som gör att bussar hamnar "i tåg" och stoppar upp varandra.

– Vi måste göra om linjenätet och skapa bättre förutsättningar för övrigt för att vi ska kunna öka resandet, säger Kristian Ördell, presschef på Västtrafik.

En huvudtanke i den förändring som nu görs är att renodla linjerna. Det ska inte finnas varianter av en och samma linje, utan en linje ska ha samma sträckning alla tider på dygnet.

Förändringen som görs nu är första steget av tre i den planerade förändringen av busstrafiken i Borås. Under 2011 och 2012 ska flera infrastruktursatstningar göras för att ytterligare förbättringar av busstrafiken ska kunna införas. Det handlar bland annat om att bygga hållplatser längs Repslagaregatan och Getängsvägen, att begränsa biltrafiken på Allégatan och att bygga en bussgata mellan Sjömarken och Sandared. Det innebär att även Sandared kommer att få stadsbusstrafik från december nästa år.

I Knalleland planerar man också för att göra särskilda busskörfält för att förbättra framkomligheten.

– Det ligger i Borås stads intresse att öka det kollektiva resandet på grund av miljön och sociala faktorer, säger Peter Skoglund, planeringssekreterare på Borås stad.

Tidigare publicering

Borås nya stadstrafik

Källa: Västtrafik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista