Allégastan i rusningstrafik är hårt belastad. FOTO: Pär Sandin, SR.
BORÅS

Trafiken på Allégatan stryps

Trafiken stryps kraftigt
1:32 min

För att den förändring av busstrafiken som planeras i Borås ska fungera som det är tänkt, så måste biltrafiken på Allégatan antingen förbjudas helt eller i alla fall enkelriktas.

Busstrafiken i Borås står inför stora förändringar. Om ett par veckor, den 12 december, träder de första i kraft, men större förändringar väntar inom ett par år.

Bland annat så ska bussarna bort från Södra Torget, enligt den plan som Västtrafik, Borås stad och Borås Lokaltrafik har lagt fram.

Den ganska så kaotiska situationen med alla bussar på Södra Torget idag har diskuterats länge och det finns en politisk vilja att få bort bussarna därifrån säger Peter Skoglund.

Ny storhållplats i Borås kommer då antingen att bli Lilla Brogatan eller Allégatan, enligt planerna.

Och oavsett var den nya storhållplatsen hamnar, så måste bussarna ges bättre framkomlighet på Allégatan och enligt planerna så ska biltrafiken på Allégatan begränsas redan under nästa år, antingen genom enkelriktning eller genom att biltrafik blir helt förbjuden.

Men Allégatans framtid är en känslig fråga. Bland annat så är Centrumhandeln kritisk till en begränsning av biltrafiken.

Dessutom kommer en begränsad biltrafik på Allégatan att leda till ökat tryck på Kungsleden, men Peter Skoglund tror inte att det behöver skapa problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".