1 av 3
Hans-Göran Hagström, medicinsk direktör vid SÄS. Foto: SR Sjuhärad.
2 av 3
Bengt-Ove Ström, projektledare och ansvarig för bygget vid Västfastigheter Foto:Mina Benaissa/SR
3 av 3
Tehuset utifrån.
BORÅS

Allvarlig byggmiss riskerade livet på patienter

Medicinsk dir:”Det är mycket allvarligt”
1:15 min

Viktiga filter på det nybyggda tehuset vid Södra Älvsborgs sjuhus i Borås sattes aldrig in. Därmed riskerade livsfarliga mögelsporer att smitta patienter.


Allvarligt byggslarv har upptäckts på sjukhuset i Borås, Södra Älvsborgs sjukhus. När man bygdde det nya Tehuset glömde man bort att installera luftfilter för att förhindra att smutsig luft inte skulle komma in i lokalerna.

– Det var vid en rutinkontroll som vi upptäckte detta, säger Hans-Göran Hagström, medicinsk direktör vid SÄS.

Vid en rutinkontroll för en månad sedan upptäcktes mögelsporer i luften på avdelningen. Man upptäckte också att de nya luftfiltren stod ouppackade i en lokal.

– Västfastigheters respresentant var helt förkrossad när han upptäckte de ouppackade filtren, säger Hans Göran Hagström.

Mögelsporerna kan orsaka allvarlig lunginflammation som i värsta fall kan vara dödlig. Nu ska man undersöka patienter och gå igenom journaler och granska dödsfall.

Hans Göran Hagström, medcinskt ansvarig på sjukhuset, ser mycket allvarligt på det inträffade.

– Det är mycket allvarligt och vi har gått igenom all dokumentation av patienter som vårdats i de aktuella lokalerna. Hittills har vi inte hittat något men  vi är inte färdiga med undersökningarna.

Utredning pågår

Trots egna kontroller, kvalitetssäkring och besiktning var det ingen som uppmärksammade den låda med ouppackade filter i ett luftrum på sjukhuset i Borås.

Bengt-Ove Ström, projektledare och ansvarig för bygget vid Västfastigheter säger att det hela är beklagligt och att man just nu håller på att utreda vad som gått fel.

– De har funnits nedpackade i kartonger i fläktrummet, men har alltså inte blivit monterade på plats.

Mitt framför ögonen på väldigt många har filtren legat  och hur det kom sig att ingen såg ska nu utredas. Bengt-Ove Ström har suttit i möte med underleverantörer och skickat med dem frågor att besvara.  Det finns många obesvarde frågor just nu som överskuggar, den stora satsnings om t-huset är.

– Vi håller ju på med en utredning för att bringa klarhet i vart det har felat. Men principiellt så är det ju entreprenören som skulle ha monterat dem och signerat det i sin egenkontroll och sen ska det kontrolleras i olika led för att slutligen besiktigas.

Men har de signerats?

– Man har ju gjort en kontroll av fläktrummet, men punkten kring just de här filtren fanns inte med i listan.

Kommer ni lägga in det framöver i listan?

– Naturligtvis, säger Bengt-Ove Ström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".