Apotekaren Georg Dolk på SÄS Foto: Jan-Åke Thorell
HÄLSA

Många höganvändare av sömnmedel

Apotekare: ”Sämre effekt när medicinen används mycket.”
1:40 min

I Västra Götaland skrivs det ut mest lugnande medicin i hela landet. I Sjuhärad skrivs det ut mest i Borås och Tranemo. Medicinen behövs, för många har problem, men när den används mycket minskar effekten varnar apotekare.

- De studier som finns visar att man ska ha en behandling om man har svårigheter. Man veta att sömnproblemen är omfattande i befolkning. Upp till 30 till 35 procent upplever att de påverkas av dålig sömn.  En hög förskrivning kan innebära att många får en bättre livskvalitet. Problematiken är att när man stått på de här läkemedlena en längre tid, då minskar effekten. Det har vi bra vetenskapliga bevis för, säger Georg Dolk, apoterkare på Södra Älvsborgs Sjukhus strategiska enhet.

För dem som överskrider doseringsgränsen och blir så kallade höganvändare, blir effekten definitivt försämrad över tid. Men det är inte möjligt att se kommunvis hur många höganvändare som finns. Men i Västra Götaland totalt totalt har vi även flest höganvändare i landet.

– Behovet är ju så stort och då diskuterar läkare och patient risker, men kan vara svår att föra med patienter som har ett stort problem och när det är ont om tid för patienterna.

Äldre får för mycket läkemdel

Det är heller inte ovanligt att äldre äter upp emot tio olika läkemedel samtidigt. Utvecklingen är oroande med tanke på att allt fler blir äldre och att sömnproblemen ökar med åldern

På Södra Älvsborgs Sjukhus arbetar man därför aktivt med en handlingsplan för bättre hantering av alla läkemedel.

– Vi har valt att jobba väldigt aktivt med TRYGGVE-patienter som vi kallar dem. Det är patienter över 75 år, med tre diagnoser och med över tre oplanerade vårdtillfällen. Det vi behöver göra här är att få till en bra dialog kring deras läkemedelsanvändning, säger apotekaren Georg Dolk på SÄS.

Tror du det ser bättre ut om fem år eller har åldersstrukturen tagit över så det är ännu värre?

– När du ställer den frågan så ryser jag. Som företrädare för det här sjukhuset hoppas jag att vi har kommit mycket längre än vad vi är i dag. Vi kommer lägga mycket kraft på detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".