Får inte be på skolavslutningen Foto: Lars Pehrson, Scanpix
BORÅS

Kritik för bön och psalmer

Prästen"Ingen uppmanades att be"
1:10 min

Skolinsektionen riktar kritik mot skolavslutningen i våras på Gånghesterskolan. Skolavslutningen hölls på ett församlingshem och en präst uppmanade  eleverna enligt kritiken att knäppa händerna och be en bön. Men det är felaktigt enligt prästen.

Det var under skolavslutningen i våras som elever enligt kritiken från skolinspektionen ska ha uppmanats att knäppa händerna och be. Dessutom sjöngs två psalmer. Skolinspektionen påpekar att enligt läroplanen ska skolan vara icke-konfessionell, utan religiösa inslag. Det gäller även skolavslutningen.

Föräldrar skall kunna skicka sina barn till skolan förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån av den ena eller den andra åskådningen, skriver Skolinspektionen.

"Ingen uppmanades att be"

Prästen i Toarps pastorat, Olle Wallin, uppmanade aldrig eleverna att be. Det säger han idag efter kritiken från skolinspektionen.

– Det var ingen som uppmanades varken att be eller att knäppa sina händer. Däremot bad jag en bön, säger Olle Wallin.

Hur formulerade du dig då?

– Jag brukar alltid tänka mig för innan dessa skolavslutningar vad jag ska säga och då brukar jag säga. "Nu vill jag be en bön" eller "När jag är här i kyrkan så brukar jag be och det vill jag göra nu också". Ungefär så formulerade jag mig även den här gången.

Skolinspektionen har inte kollat fakta?

– Det kan man säga.

Hur kommer ni göra till våren?

– Det vet jag faktiskt inte. Det får vi fundera över, säger prästen Olle Wallin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".