KVINNOVÅLD

Mäns hot mot kvinnor via internet ökar

1:11 min

Män som hotar och trakasserar sin tidigare partner via internet har blivit vanligare, enligt Mikael Persson, manssamordnare på Utväg Södra Älvsborg. Han betraktar hoten på nätet som rena våldshandlingar.

– Vi definierar definitivt detta som våld och handlar det om nära relationer är det definitivt en våldshandling. Det blir extremt otäckt när det också sker över internet, för då är det också i ett offentligt rum, säger Mikael Persson.

I våras blev en 23-årig kvinna i Sjuhärad angripen av sitt ex med en yxa i sitt hem. Mannen blev dömd för olaga hot och hemfridsbrott, men har fortsatt hota kvinnan via internet. Hennes mamma, som också hotats, kan bekräfta den bild som Mikael Persson ger att kränkningar via webben är svåra att skydda eller försvara sig mot. Mamman berättar anonymt att dottern är sjukskriven, mår psykiskt mycket dåligt och att internethoten gör det svårt för henne att komma över händelsen i våras.

– När han mejlar och skriver elakheter på internet och hotar att göra slarvsylta av oss allihopa, då får hon ångestattacker. Det är ren skräck.

I dag är det FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor. Nämnas kan att polisen i år räknar med att få in 25 000 anmälningar om våld mot kvinnor i Sverige. Precis som i fallet som nämnds ovan innebär polisanmälan och dom sällan ett slut på våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista