Kenneth Johansson. Foto: Sveriges Riksdag.
MARK

Fostermamman uppvaktade politiker

1:02 min

Fostermamman som stått i centrum för debatten efter Marks kommuns upmärksammade omhändetagande av två små fosterbarn uppvaktade igår riksdagsledamoten Kennet Johansson, centerpartistisk ordförande i riksdagens socialutskott.

– De som jobbar som familjehem orkar snart inte mer. Vi måste ändra förutsättningarna och synen på familjhemmen

Fostermamman upplever inte att den instas som familjehemmen gör uppskattas till fullo.

– Vi gör ett jättejobb, men jag har fått mejl från 25 familjer som varit med om samma sak som vi.

Enligt forstermamman har personer hon även haft kontakt med personer som funderat på att bli fosterfamilj, men som hoppat av efter att de hört vad som hänt i Marks kommun.

– Det svåraste är att du lägger själ och hjärta i något som du inte kan påverka, du körs över. Att du älskar barnen som kommer, att du gör allt du kan men att benen slås undan både för dig och barnen gång på gång, och du kan ingenting göra.

Frågan om fosterföräldrar har fått stort fokus i samband med socialskandalen i Marks kommun. Fostermamman hoppas att hennes öde och fallet i Mark ska göra att fosterföräldrar får en högre status.

Centerpartisten Kenneth Johansson tycker att socialarbetare som jobbar med barn behöver ha en särskild kompetens.

– En barnskyddsutredning föreslår en form av körkort eller form av ordentlig kompetens om man som socialarbetare arbetar med barn, och det tycker jag skulle vara väldigt värdefullt, säger Kenneth Johansson.

Han håller med om att fosterföräldrars status behöver höjas.

– Det ligger i allas intresse att förbättra situationen, höja statusen och se till att vi har en god tillgång på familjehemsföräldrar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista