Lennart Andreasson. Foto: Arkivbild/SR Sjuhärad.
BORÅS

(V) tar över i väster

1:43 min

Vänsterpartiet får en ovanlig maktställning när de tio kommundelarna i Borås försvinner vid årsskiftet och ersätts av tre stadsdelar. Då blir nämligen Vänsterpartiets Lennart Andreasson, efter 28 år i opposition, ordförande för det som nästa år blir Stadsdel Väster.

– Det som är mest omstörtande är att jag inte vet vem jag ska skälla på längre. Nu får jag börja ta ansvar för det jag har kritiserat tidigare, skämtar Lenanrt Andreasson, och tillägger:

– Det känns ju spännande, måste jag ju säga. För hela tiden när man har klagat och kritiserat, har drömmen varit att man någon gång ska komma i ett läge där man kan göra mer än att klaga och kritisera - att man ska få gehör.

Stadsel Väster motsvaras av dagens kommundelar Norrby, Sandhult, Göta och Viskafors. Men det är inte bara Stadsdel Västers framtid som klarnat. Alla delar av den nya kommunorganisationen som ska gälla från årsskiftet är på väg att bemannas i och med att partierna nu nominerat sina politiker till olika poster.

Bland annat föreslås Socialdemokraternas Malin Carlsson bli ordförande för Stadsdel Norr, som omfattar dagens Fristad, Sjöbo och Centrum, och moderaternas Lars Dahlén, i dag ordförande för Brämhult, fortsätter och tar också hand om Trandared och Dalsjöfors - Stadsdel Öster.

Nämnas bör också att de två kommunala storbolagen Borås Energi och Miljö och AB Bostäder tas över av två veteraner: moderaternas förre riksdagsman och kommunstyrelseordförande i Borås, Ulf Sjösten, respektive förre socialdemokratiske regionstyrelseordföranden Roland Andersson.

I övrigt kan nämnas att de tunga arbetslivsnämnden och socialnämnden ska ledas av socialdemokraterna Lars-Åke Johansson respektive Yvonne Persson.

Tekniska nämnden, huvudsakligen gamla gatunämnden, tar Moderaternas Johan Medelius hand om, medan folkpartisterna Anna Svalander fortsätter leda utbildningsnämnden och Bengt Wahlgren kulturnämnden. Moderaternas Claes Palmén fortsätter som ordförande i det som nu blir samhällsbyggnadsnämnden.

Miljönämnden tar Miljöpartiets Heiti Ernits hand om.

Centerpartiets största ordförandepost bli i fritidsnämnden där tidigare regionpolitikern Cecilia Andersson tar över medan Götas förre ordförande, Kristdemokraternas Falco Güldenpfennig tar hand om lokalförsörjningsnämnden.

– Ja men detta inenbär ju inte jag komma att sköta kommundelen ensam, utan det poliitska läget är sådant att vi måset jobba tillsammans även över blockgränserna på att annat sätt än tidigare.

Sverigedemokraterna blir, som en följd av den valtekniska samverkan som de båda blocken gjort, helt utan platser i samtliga nämnder.

Hela listan

Borås toppolitiker 2011 till 2014

Kommunalråd:
Ulf Olsson (S), kommunstyrelseordförande
Annette Carlson (M), vice kommunstyrelseordförande
Lena Palmén (S)
Tom Andersson (MP)
Morgan Hjalmarsson (FP)

De tyngre ordförandeposterna:
Kommunfullmäktige: Per-Olof Höög (S)
Stadsdelsnämnd Norr: Malin Carlsson (S)
Stadsdelsnämnd Väster: Lennart Andreasson (V)
Stadsdelsnämnd Öster: Lars Dahlén (M)
Lokalförsörjningsnämnden: Falco Güldenpfennig (KD)
Fritids- och Folkhälsonämnden: Cecilia Andersson (C)

Servicenämnden: Kent Hedberg (S)
Samhällsbyggnadsnämnden: Claes Palmén (M)
Tekniska nämnden: Johan Medelius (M)
Miljö- och konsumentnämnden: Heiti Ernits (MP)
Arbetslivsnämnden: Lars-Åke Johansson (S)
Kulturnämnden: Bengt Wahllöf (FP)
Utbildningsnämnden: Anna Svalander (FP)
Social omsorgsnämnd: Yvonne Persson (S)
Borås Energi och Miljö: Ulf Sjösten (M)
AB Bostäder: Roland Andersson (S)
Borås Lokaltrafik: Olle Engström (M)
Borås Parkerings AB: Harald Finlöf (Väg)
Borås Elnät AB: Thomas Nilsson (S)
Överförmyndarnämnden: Mohammed Mauoia (S)
Borås Djurpark: Marie Fridén (M)
Industribyggnader i Borås: Björn Bergquist (M)
Fristadbostäder: Gun-Britt Persson (S)
Sandhultsbostäder: Kurt Eliasson (S)
Toarpshus: Fredrik Nilströmmer (FP)
Viskaforshem: Ingvar Zachrisson (C)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista