1 av 2
Maria Berezecka, arkitekt, Camilla Hentschel, inredare, Berit Lindahl, forskare, Bodil Hjort, verksamhetschef och Peter Geiger, överläkare.
2 av 2
Det specialdesignade rummet har draperi för att dölja medicinsk utrustning, mild färgsättning, dämpad ljudmiljö, och behaglig belysning.
SJUKVÅRD

Design är medicinen på intensiven

Läkare: "Målet snabbare tillfrisknande."
1:40 min

Kan en bra miljö på sjukhuset göra att man blir frisk snabbare? Det undersöker man nu i ett projekt på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.

Patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningar efter allvarliga olyckor eller liknande kan drabbas av svåra biverkningar, såsom blodförgiftning, psykoser och nedsatt immunförsvar.

Ett nytt projekt på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås ska undersöka om sjukhusrummet kan inredas på ett sådant sätt att biverkningarna begränsas och patienterna blir friska snabbare.

– Med ett rum som vi har specialinrett med forskningsbaserade designkunskaper vill vi se om patienterna kan få ett ökat välbefinnande och ett snabbare tillfrisknande, säger forskaren Berit Lindahl, som leder projektet.

Slumpen kommer att avgöra vilka patienter på sjukhuset som ska vårdas i det nybyggda rummet. Det skiljer sig på flera sätt från ett traditionellt rum. Den nya rummet har inretts i mjukare färger, ljudet dämpas med särskilt material i taket och ljuset kan anpassas efter tiden på dygnet. Dessutom har tekniken fått en diskretare plats, vid sidan av sängen i stället för ovanför.

– Det känns väldigt behagligt att vara där och man känner sig trygg och det är egentligen framför allt det vi vill uppnå, säger Peter Geiger är överläkare på intensiven i Borås.

Det är bland annat behandling med starka mediciner som gör att patienter som vårdas på intensivvårdsavdelningar kan drabbas av allvarliga biverkningar, som blodförgiftning och psykoser. Tanken med projektet är att undersöka om miljön i rummet kan utformas så att detta undviks och patienterna tillfrisknar snabbare. Rummet kostar visserligen mer att utforma än ett traditionellt rum men samhällsekonomiskt är vinsten stor

– Man sparar pengar för att patienten är kortare tid på sjukhuset, personalen mår bättre och personalen och patienterna påverkar också varandra. Mår patienterna bättre, mår personalen bättre, för de blir mer nöjda med sitt jobb, menar arkitekten Maria Berezecka från Chalmers.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".