I centrala Borås är det oftast privata hyresvärdar där kan man riskera högre höjningar. Foto: Pär Sandin, SR Sjuhärad.

Ny lag kan ge dyrare hyror nästa år

"Hyreskraven är för höga"
1:42 min

Lägenheterna hos privata hyresvärdar kan bli rejält dyrare nästa år. En ny lag ger privata hyresvärdar nya möjligheten att höja hyrorna. 

Det kan bli dyrare att bo fint nästa år. En ny lag, som träder i kraft vid årsskiftet, jämställer allmännyttan med privata fastighetsbolag och när hyreskraven för nästa år nu börjar strömma in så visar det sig att de högsta buden i Sjuhärad kommer från privata hyresvärdar.

Lars-Göran Andersson är Hyresgästföreningens chefsförhandlare i BohusÄlvsborg och Skaraborg

– Jag tycker att de nivåer som krävs är för höga. Konsumentpriserna går upp knappa två procent, mer bör det inte bli, säger Lars-Göran Andersson, chefsförhandlare för Hyresgästföreningen i BohusÄlvsborg och Skaraborg.

Ett par av de privata företag som hittills lämnat in sina krav för nästa år begär hyreshöjningar på upp till fyra och en halv procent medan inget allmännyttigt företag har begärt över fyra procent.

Bland de privata hyresvärdarna finns både de med bättre utrustade och belägna fastigheter och de som äger hus med lägre standard än allmännyttans. Skillnaden mellan höga och låga hyror kan därför nu väntas öka, något som Hyresgästföreningen välkomnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".