ULRICEHAMN

Flyktingar i Syrien får besök av Ulricehamn

1:17 min

Nära 30 flyktingar sitter just nu i Syrien och väntar på att få komma till Sverige och Ulricehamn i början av nästa år. I morgon får de besök från Sverige.

28 flyktingar som just nu finns i Syrien och som Sverige lovat ta emot, sk kvotflyktingar, kommer till Ulricehamn i början av nästa år.

I morgon söndag åker en delegation till Syrien för att förbereda flyktingarna på ankomsten till Sverige och Ulricehamn.

Med på resan till Syrien är Adel Taha, från etableringscentret i Ulricehamn.

– Jag följer med och ska förbereda flyktingarna på vad de har att vänta. Jag har med mig kartor och annat och ska förklara var Röshult, Trädet och andra orter ligger och att det kan krävas buss för attt komma till Urlicehamn, säger Adel Taha, coach på Etableringscentret i Ulricehamn. 

Det är första gången man skickar någon från Ulricehamn för att möta de kommande kvotflyktingarna i Syrien.

Under tio dagar kommer flyktingarna att genomgå ett så kallat Sverigeprogram. Tanken är att flyktingarna via programmet ska få information om det svenska samhället, läget på arbetsmarknaden men också få en inblick i hur vardagslivet fungerar i Ulricehamn.

– Jag hoppas att de ska känna sig tryggare efter att vi gett informationen om vad som väntar dem när de kommer hit säger Adel Taha.

Vedrana Sivac
vedrana.sivac@sr.se

Kvotflyktning

En kvotflykting är en person som inom ramen för ett asyllands flyktingkvot kommer till landet genom en organiserad överföring. Ofta sitter flyktingarna i olika flyktingsläger och kommer genom samarbete med FN:s flyktingkommissariat, överens om hur många flyktingar de olika länderna ska ta hand om. Sverige tar emot mellan 1000 och 1800 personer/år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista