Politikerna ändrar sig i frågan om toalettpapper. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
Vårgårda

Politiker backar om toalettpapper

1:18 min

De som bor på äldreboendet Kullingshemmet och demensboendet Vårgården i Vårgårda måste själva ordna sitt toalettpapper, glödlampor och andra förnödenheter efter beslut i kommunens socialnämnd. Men beslutet har väckt irritation på flera håll och nu ändrar sig politikerna.

Överförmyndaren, flera av de gode männen och Kommunala handikapp- och pensionärsrådet har reagerat på socialnämndens beslut tidigare i år att förnödenheter som toalettpapper och glödlampor inte längre ska ingå i hyran för de som bor på kommunens äldreboenden. Beslutet gäller även de som bor på demensboendet Vårgården.

I ett brev till socialnämnden skriver rådet att många äldre saknar anhöriga som kan hjälpa dem med inköpen. Och överförmyndaren, som vänt sig till kommunledningen, menar att sådana inköp knappast är en uppgift för de gode männen.

Socialnämndens ordförande Jörgen Edelgård förklarar att de inte har upplevt att det skulle vara en så kritisk fråga men att han nu förstår att det kan vara problem för de som saknar anhöriga.

– De som saknar anhöriga måste ta hjälp av personalen och det kanske inte är bästa sättet att använda personalen på. Det bör kunna ordnas på annat sätt. Kanske genom att ha ett litet lager på plats som betalas genom hyran eller på annat sätt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista