Hallandskommunerna jublar

Det har länge varit ett ekonomiskt problem för kommuner som under sommaren får ta emot många äldre från en annan kommun och som kräver hemtjänst. Men nu ska det tydligare regleras vem som ska betala hemtjänsten.

Regeringen föreslår att kommunen där personen har sin hemvist ska stå för kostnaderna och ha huvudansvaret. Från nästa sommar gäller de nya reglerna

Det här innebär att Sjuhäradskommunerna får betala för den hemtjänst som Sjuhäradsbor behöver när de t.ex. vistas i sina sommarstugor vid Hallandskusten.

Men det är inga stora pensionärsgrupper som åker utanför kommunerna i Sjuhärad under semestern. I Borås är det exempelvis bara ett tiotal personer som vistas utanför Borås och det innebär inget stort ekonomiska problem.

I Hallandskommunerna blir det däremot en större effekt eftersom de tar emot pensionärer från många olika kommuner.

I Falkenberg säger Kristina Uddén som är ansvarig för hemtjänsten att man har många äldre i kommunen under somrarna som är från Sjuhäradsbygden och att de nya reglerna är bra.

I Varberg är man också mycket nöjda med beskeden från alliansregeringen. Håkan Strömberg som är avdelningschef inom socialtjänsten med ansvar för hemtjänsten säger att det kostar Varberg ett antal miljoner årligen. Han tror dock att mindre kustkommuner som Orust och Tjärn är ännu gladare eftersom de är små kommuner som fått en kraftigt ökad andel äldre under somrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista