VÄSTRA GÖTALAND

Tusental fler behöver skuldsanering

Rådgivare: ”Människor skäms.”
1:19 min

Rekordmånga söker skuldsanering hos Kronofogden i år. Enligt Britt Johannesson är det en allt aggressivare marknadsföring som lockar människor att ta större lån och krediter än de klarar av.

Första halvåret i år ökade antalet personer som sökte skuldsanering kraftigt i Västra Götaland.

– Folk i allmänhet har en väldigt hög betalningsmoral. Det är inte så att folk struntar i att betala sina skulder. I stället äter man pasta och ketchup till middag och betalar sina skulder och sina krediter, säger Britt Johannesson, skuldrådgivare

Men trots att man vill betala tillbaka sina skulder så går det inte alltid. Under första halvåret i år ansökte 4172 personer om skuldsanering. Förra året var det över tusen färre. Det är en ökning med över en tredjedel.

– Det här är ett sätt att dels komma ifrån Kronofogdens register och dels att starta om på nytt och leva som en skuldfri människa. För man skäms, när man har dålig ekonomi.

Det är hos kronofogden man ansöker om skuldsanering. Om den beviljas så innebär det att man under fem år betalar så mycket man kan på sina skulder. Därefter är man skuldfri, oavsett hur mycket som är kvar. Enligt budget och skuldrådgivare Britt Johannesson är det marknadsföring som gör att det är så många som hamnar i skulder idag.

– Ja, det är en aggressiv marknadsföring idag: "köp idag och betala om fyra månader, handla räntefritt". Det här med att man nu till jul ska ha stora tv-apparater och man ska köpa ny soffa och barnen ska ha si och barnen ska ha så. Då går man inte in till grannen och säger att "jag kan inte köpa för jag har inga pengar".

Lisa Sofia Larsson
lisa_sofia.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".