IT-bibliotekarie Jessica Johansson, Borås stadsbibliotek. Foto: Mina Benaissa/SR Sjuhärad.
KULTURNYHETER SJUHÄRAD

Dyrt med e-böcker för biblioteken

1:43 min

Utlåningen av digitala böcker, så kallade e-böcker, ställer till ekonomiska problem för många bibliotek runt om i landet.

– Varje utlån kostar oss pengar, och ökar utlånen lavinartat, då blir kostnaden okontrollerbar, säger Jessica Johansson, IT-bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Borås.

Det här är just nu en högaktuellt diskussion inom bibliotek-Sverige. Både i Malmö, Stockholm och på flera andra håll så har e-boksutlåningen ställt till med ekonomiska problem. För varje bok som långtagaren laddar ner till datorn, läsplattan eller telefonen, får biblioteken själva betala 20 kronor till distributören. På stadsbiblioteket i Borås har man sen åtta år tillbaka kunna låna just e-böcker. De första åren lånades 40 i månaden. Det senaste året mellan 200 till 300 i månaden. En långsam ökning, som i dagsläget inte är så stor, att det i dagsläget utgör något ekonomiskt problem. Men den kan komma att göra det.

Elib är det distributionsbolag som dom svenska bibliotken har kontrakt med. Det är dit man betalar avgiften à 20 kronor för varje utlån. Att den kostanden finns och att man är beroende av Elib, gör att man i framtiden måste hitta ett sätt att lösa kostanden, enligt Jessica Johansson.

– Önsvärt vore att vi kunde köpa e-böcker, och då kanske vi skulle kunna lösa det på samma sätt som när vi köper film, att vi har e-böcker med utlåningsrättigheter.

Populariteten gör att utlåningen kommer att öka.

– Det här är ju framtiden och hänger mycket ihop med all teknik som utveckas i rasande takt, säger Jessika Johansson.

Lösningen på kostandsfrågan återstår att komma fram till. Men att biblioteken skulle ta ut en avgift från långtagaren kommer inte på tal.

– Nej så fungerar inte svenska bibliotek, vi är gratis, och gratisprincipen gör före allt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista