Kossor på Jonagården i Od. Foto: Ninos Chamoun
SJUHÄRAD

Kampanj för friskare djur

1:32 min

För att undvika att smittor sprids mellan gårdar har organisationen Svensk Mjölk dragit igång en kampanj för att informera lantbrukare om riskerna. Framför allt är det när djur köps in som djursjukdomar sprids mellan lantgårdar.

– I dag tittar vi på vilka smittvägar som kan finnas och hur man kan försöka förhindra de smittvägarna när man köper nya djur, säger Kristina Hansson från Rådgivarna i Sjuhärad, som var på besök på Jonagården hos mjölkbonden Kjell Svensson, när SR Sjuhärad träffade henne.

I Sjuhäradområdet ska 37 gårdar besökas av lantbruksådgivare för att öka kunskapen kring riskerna vid inköp av djur som är den vanligaste orsaken till spridning av smittor bland gårdar.

Hur går det då till?

– Jo, genom att ta reda på så mycket som möjligt om den besättning som djuren kommer ifrån och deras hälsostatus, och sedan försöka välja så få besättningar som möjligt och dem som har det bästa hälsoläget, så  får man med sig mindre smitta in i stallet, säger Kristina Hansson.

När nya besättningar köps in är det också viktigt att korna isoleras för att hindra spridningen av eventuella sjukdomar. Och Kjell Svensson är postitiv till kampanjen.

– Jo, det är väl bra, ju friskare allting blir desto bättre.

Kviga, det är en hona som ännu inte fött någon kalv. Efter kalvningen blir kvigan en ko.

– Så man måste köpa in kvigor som kommer att kalva i stället, och det har ju löst sig om några år. Annars såg allt bra ut, säger Kristina Hansson.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista