Perrongen i Herrljunga. Arkivfoto SR Sjuhärad
HERRLJUNGA

Fick bäras över järnvägen

"Vad gör vi nu?"
1:36 min

När Rådet för funktionshinder i Västra Götaland skulle träffades för konferens i Herrljunga i fredags fick en rullstolsburen deltagare bäras rakt över järnvägsspåren. Hissen på perrongen var sönder sedan flera veckor tillbaka.

När deltagarna på konferensen om funktionshinder kom till Herrljunga upptäckte de att hissen på perrongen inte fungerade. Att ta trappas som var täckt av is och snö var inget alternativ.

Eftersom det inte fanns någon på stationen aom kunde hjälpa till, fick till slut deltagarna på konferensen bära kollegan i sin rullstol över spåren som egentligen inte får beträdas.

För att i alla fall få hissen lagad tills dess att konferensen var slut på eftermiddagen ringde Kerstin Blom till Trafikverket, men fick beskedet att reservdelarna först skulle komma om några dagar. Men hur den omedelbara situationen skulle lösas fick hon inget råd om.

Ansvarig på Trafikverket Charlotte Mattsson beklagar händelsen och förklarar den med att man har bytt entreprenör när det gäller skötseln av hissarna. Hon säger också att man arbetar på ett system för att kunna meddela tågvärdarna om sådana här fel i framtiden.

Har du själv drabbats av liknande problem när du åkt kollektivt? Kontakta vår reporter Jenny Hellström. 033-177566 eller jenny.hellstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".