Åklagaren yrkar på rättspsykiatrisk vård för 24-åringen

I går avslutades rättegången mot den 24-årige man som erkänt att han knivhuggit en 16-årig flicka och en 33-årig kvinna till döds på det utredningshem i Mårdaklev där han själv jobbade. Förutom de två morden, gällde åtalet också mordförsök på en 15-årig flicka.

Åklagaren yrkade att 24-åringen ska dömas för mord och försök till mord till rättspsykiatrisk vård. Men trots att 24-åringen erkänt gärningarna, så hävdade hans advokat Pär Aronsson, att 24-åringen skall frias från ansvar. Advokaten förde i sitt slutanförande ett långt och invecklat juridiskt resonemang, som i korthet gick ut på att 24-åringen bara lydde order från den dödsgud som talat till honom under ett års tid. För 24-åringen var dödsguden en verklighet och han hade ingen möjlighet att stå emot ordern, hävdade advokaten. I stället för att dömas till rättspsykiatrisk vård, yrkade advokaten att 24-åringen skall tvångsomhändertas för vård.
De förhör som hölls med 24-åringen och de olika vittnena under de två förhandlingsdagarna kom mycket att handla om 24-åringens mentala hälsa. En fråga som flera av advokaterna till offrens anhöriga återkom till, var om det var lämpligt att 24-åringen med sina problem, jobbade på ett hem för tonårsflickor med problem. När det gäller utredningshemmets ansvar för det som hänt, uttryckte advokaten till en anhörig till ett av offren, att det kan bli aktuellt att driva den frågan vidare i ett senare skede.
Rätten beslutade i går att 24-åringen ska sitta kvar i häktet tills dess att domen faller den 3 juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista