Planer på affärscentrum spricker

Borås Stads kontroversiella förköp av det privata företaget El-Centers tomt på Lusharpan-området i västra Borås har underkänts av Inskrivningsmyndigheten. Resultatet kan bli att  kommunens planer på ett affärscentrum i området spricker.

Borås stad vill i framtiden skapa ett affärsområde på Lusharpanområdet. Planerna är kontroversiella eftersom socialdemokraterna för en gång skull vill låta de privata marknadskrafterna råda och El-Center köpa sin tomt, medan de borgerliga, som har makten i Borås, vill att kommunen tar över marken. Därför kom det som en obehaglig överaskning för kommunen när El-Center den 16 februari meddelade att man tänkte köpa den tomt man redan arrenderade mitt i Lusharpan.
Kommunen tog omedelbart kontakt med El-Center och meddelade att man ville utnyttja den kommunala förköpsrätten. Lagen ger kommunen tre månader på sig att genomföra förköpet, alltså fram till den 17 maj. Men den kommunala papperskvarnen tar sin tid och inte förrän den tionde maj meddelade kommunen att man några dagar senare, den 13 maj, tänkte ta beslutet i kommunfullmäktige.
Men nu avslår inskrivningsmyndigheten förköpet. Kommunens brev skulle inte skrivits före, utan efter beslutet fattats. Förköpet underkänns därför och El-Centers köp kan ha vunnit laga kraft.
Men än är inte sista ordet sagt. Kommunen lär överklaga till hovrätten, och El-Center vill avvakta hovrättsdomen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".