BORÅS

Hård kritik mot Haléns uppsägningar

Handels: "Så här ska det inte funka bara!"
1:32 min

Haléns får hård kritik från fackförbundet Handels för gårdagens uppsägning av 24 personer i Borås. Företaget vill ha större flexibilitet och istället använda inhyrd personal, men facket menar att företagsledningen bara vill stärka sin makt.

Lennart Bäck, ordförande för Handels lokalklubb på Haléns menar att företagets motiv till uppsägningarna inte bara handlar om att snabbt kunna minska personalstyrkan, utan också om att inhyrd personal inte har samma fackliga inflytande som fast anställda.

– De vet ju om att de som kommer in från bemanningsföretag inte har något att säga till om på sin arbetsplats och inte har den möjlighet att påverka sin situation som vi fast anställda har.

I går blev det klart att Haléns gör sig av med 24 anställda i Borås. Anledningen är att returhanteringen flyttar till Tjeckien. Enligt fackförbundet Handels hade företaget kunnat låta inhyrd personal sluta, men väljer istället att säga upp 24 fast anställda för att kunna öka andelen bemanningspersonal.

Och det här är facket mycket kritiskt mot och menar att det är ett led i företagsledningens försök att stärka sin egen makt och minska fackets inflytande.

– Idag har vi genom facket i alla fall möjlighet att påverka situationen genom lokalförhandlingar och kunna diskutera och komma fram till lösningar tillsammans - vi har alltid strävat efter samförstånd, säger Lennart Bäck.

-- Men nu kör de bara sitt race i detta, och det kan vi inte acceptera. Det är ju inte meningen att man ska ta in massor med inhyrd personal och så sparka ut ordinarie personal. Så ska det inte funka bara!

Radio Sjuhärad har varit i kontakt med Haléns personalchef Birgitta Strömbom, men hon säger att företaget inte kommenterar Handels kritik.

Fackförbunden står inför en tuff utmaning att lyckas lösa organiseringen av bemanningsföretagsanställda, i takt med att de utgör en allt större del av arbetskraften. Det menar Kristina Håkansson, som forskat om bemanningsföretag vid institutionen för Arbetsvetenskap på Göteborgs Universitet.

Enligt Kristina Håkansson riskerar fackförbunden att förlora inflytande då bemanningsföretagsanställda som inte är med i facken blir allt fler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".