SÖDRA ÄLVSBORGS SJUKHUS

Sjukhuset vägrar skriva på vårdavtal - frågan lyft till regionledningen

"Vi har betalat för det vi har beställt"
1:33 min

Regionstyrelsen måste nu ta sitt ansvar när det gäller ekonomin för Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Det säger centerpartist Ann-Christine Simonsson, som är ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad. Styrelsen för sjukhuset i Borås vägrade förra veckan att skriva under vårdavtalet för nästa år, eftersom man menar att pengarna inte räcker till den vård som som sjukhuset enligt avtalet ska utföra.

Ann-Christine Simonsson håller inte med sjukhusstyrelsen om att Hälso- och sjukvårdsnämnden Sjuhärad, som beställer vård av Södra Älvsborgs sjukhus, skulle betala för lite.

– Vi har betalat enligt prislista och för det vi har beställt. Men det förutsätter att sjukhuset ska ha klarar det som ägaren säger, nämligen att effektivisera och att hålla sig inom de kostnadsramar som finns.

Ann-Christine Simonsson poängterar också att Hälso- och sjukvårdsnämndendessutom har skjutit till många extra miljoner de senaste åren.

Men sjukhusstyrelsen hävdar alltså att hälso- och sjukvårdsnämnderna i det vårdavtal som lagts fram för 2011 betalar för lite - och har därför vägrat skriva under avtalet.

Ann-Christine Simonsson menar att anledningen till att sjukhuset inte får ekonomin att gå ihop är att sjukhuset inte har klarat av att spara och effektivisera i den takt som ägaren, alltså regionen, har bestämt. Sjukhuset har stora sparkrav på sig och dessutom ett effektiviseringskrav - varje år ska sjukhuset bli en procent effektivare - alltså utföra samma vård till en lägre kostnad.

Situationen är nu akut - ett avtal för 2011 borde alltså redan ha varit underskrivet. Ann-Christine Simonsson har nu lyft frågan till regionledningen.

– Det jag har efterhört är vad jag som beställare kan göra mer än att  betala enligt den prislista som ägaren satt upp. Frågan är lyft uppåt och jag hoppas att det kommer något besked från regionledningen.

Ann-Christine Simonsson menar att ansvaret för att situationen nu har blivit akut, ligger på regionstyrelsen, som hon menar inte har följt upp hur sjukhuset hanterat de ekonomiska krav som regionen ställt.

– Det är ju enligt fullmäktigebeslut ägaren som ska följa upp att detta görs och ha koll på att sjukhusen sköter sin ekonomi, säger Ann-Christine Simonsson.

– Jag tror att vi politiker behöver ta ett större tag kring vad vi tycker är rimligt att det ska göras för effektiviseringar. Just nu blir det väldigt generellt det här enprocentskravet och jag känner väl ibland att vi politiker inte har riktigt kläm på var det tas. Så i den meningen kan jag hålla med Ann-Christine att det nog är en uppgift för oss alla politiker oavsett var vi sitter någonstans, säger regionstyrelsens ordförande Gert-Inge Andersson som nu har tagit på sig att lösa den situationen.

– Jag ska ta en diskussion med vår regiondirektör under dagen och se hur man kan lösa detta på bästa sätt.

Sjukhuset i Borås har både stora sparkrav på sig och så då effektiviseringskravet på en procent om året. Och när det gäller sjukhusets ekonomi kommande år så öppnar nu Gert-Inge Andersson för att regionen kan behöva ge sjukhuset ökade resurser.

– Vi får titta över modellen i vissa avseenden och se om vi kan lägga in mer pengar inför 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".