Morgan Hjalmarsson (FP). Foto: Bo Thorin
BORÅS

Kommunala tolkar igen

1:35 min

Tolkverksamheten i Borås blir återigen kommunal. Det beslutade Borås kommunstyrelse igår. Borås hade kommunanställda tolkar till för sex år sedan då de borgerliga drev igenom en privatisering. Folkpartiets Morgan Hjalmarsson medger nu att det inte blev så bra.

Morgan Hjalmarsson var för sex år sedan, och är förmodligen fortfarande, den borgerliga alliansens främste privatiseringsivrare. Men nu medger han alltså att det inte blev bättre när det privata Transvoice tog över trots en intensiv kritik från vänsterblocket.

Borås behöver tolkar på ett hundratal olika språk men hade enligt Morgan Hjalmarsson på den förra kommunala tiden svårt att hitta bra och neutrala tolkar. Det lovade det privata tolkföretaget ordna men man misslyckades också.

Nu har en utredning föreslagit att Borås går samman med regionen, Göteborg, Trollhättan, Uddevalla och Mariestad och via ett kommunalförbund bildar en ny kommunal tolkförmedling. Som Morgan Hjalmarsson välkomnar liksom Socialdemokraternas kommunstyrelseordförande, Ulf Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista