Tågvärden Agneta Olofsson vittnar om stor stress bland personalen. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
VINTERVÄDRET

Tågvärdarna får ta kritiken

"Man får trolla med knäna"
1:28 min

I snön och kylan är det många tåg som havererar och många avgångar blir kraftigt försenade eller inställda. Personalen på tågen får ofta ta konsekvenserna av snöovädret som på många håll lamslår tågtrafiken.

– Dessvärre känns det som om det kommer att bli som förra året. Växlar fryser, det finns inget folk ute och snöröjer, plattformar är översnöade, resenärer vet inte vart de ska ta vägen. Och man får trolla med knäna.

Det är ofta personalen ombord på tågen som får jobba hårt för att lösa trafikproblemen.

Agneta Olofsson vittnar om en stor stress, långa arbetsdagar i en extrem kyla och press från resenärer, som ofta har bråttom.

Tågpersonalen har ofta svårt att komma fram till trafikledningen. I många fall får de anta rollen av ledare, de måste hitta alternativa lösningar och fatta svåra beslut, berättar Agneta Olofsson som ser att det sliter på många tågvärdar.

– Det är svårt att få tag i någon som kan ge ett beslut om hur vi ska arbeta, vad vi ska ha för lösningar. Man får hitta på mycket själv.

– Många mår väldigt dåligt av att ha det så här, att inte få något stöd och inte veta vad man ska göra med resenärer som inte kommer någonstans. Till slut ger man upp, när man jobbar och jobbar och påpekar saker och det inte blir någon förändring.

Jan Soja
Jan.soja@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".