BORÅS

Skolor får kritik efter inspektion

Två skolor och två förskolor i Borås får kritik från Skolinspektionen när det gäller undervisning av flerspårkiga barn och elever. Det står klart efter att man gjort stickprov på 21 grundskolor och lika många förskolor runt om i Sverige.

I Borås har Fjärdingsskolan och Sjöboskolan granskats och även förskolorna Sjöbogården och Holmens förskola.

Det Skolinspektionen tittat på är bland annat hur personalen arbetar språk- och kunskapsutvecklande, om man ser flerspråkighet som en tillgång och att det då uttrycks i verksamheten.

Det man sett genom att granska boråsskolorna är bland annat att arbete inte alltid utgår från ett flerspråkigt perspektiv. Generellt finns en positiv attityd men inte ett långsiktigt tänkande eller kartläggning.

I Borås grundskolor är det totalt 22 procent av barnen och eleverna som är berättigade modersmålsundervisning - 44 procent av dem som deltar - vilket är några procent under riket i snitt.

Bengt Göte Freding, vid utvecklingsenheten vid Borås stad säger till Radio Sjuhärad att man är mycket väl medvetna om de brister som Skolinspektionen lägger fram och att man också varit det under en lång tid.

Det har också varit bakgrunden till det stora projekt som sätter i gång vid årsskiftet - centrum för flerspråkigt lärande. Där centraliseras bland annat alla förberedelseklasser för nyanlända - där är också lärarna på ett annat sätt kvalificerade för ändamålet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista