1 av 2
Tranängskolan Foto: Sofia Boo
2 av 2
Gunilla Sjödahl, rektor Foto: Sofia Boo
TRANEMO

Stor oro för skolnedskärning - nu slår rektorerna larm

Rektor: ” Vi hänger vid stupet”
1:37 min

Det läggs alldeles för lite pengar på skolan i Tranemo nästa år. Det menar flera rektorer och verksamhetschefer i kommunen som uttrycker sin oro inför nästa års budget. Gunilla Sjödahl, rektor på Tranängskolans högstadium, menar att det är omöjligt att göra ett bra arbete med den budget som lagts. Nu lovar kommunledningen att granska situationen.

Gunilla Sjödahl anser att man passerat gränsen för när man kan ge värdig utbildning.

– Vi har klättrat lite upp och nu står vi såhär: - Oj, här finns ett stup och lite grann vid det stupet står vi. Vi har passerat en gräns.

– Vi hänger där vid stupet - det är jättestor oro, säger hon.

Färre vuxna på skolan, ingen fortbildning för lärara och färre läromedel - det är några av konsekvenserna som Gunilla Sjödal, rektor på Tranängskolan kan se, om den budget som lagts inom bildningsnämnden kommer att gå igenom.

Flera oroas
Hon är inte ensam i sin kritik och oro inför nästa år. Flera andra rektorer ger uttryck för samma oro i de konsekvensanalyser som skickats in till bildningsnämnden. De skriver bland annat att de befarar att de inte kan ge eleverna rätt stöd för deras behov.

Även bildningsnämnden, som ska fördela pengarna, har beslutat att meddela kommunstyrelsen att de ser en uppenbar risk att , som man skriver, lagstadgad verksamhet inte kan tillgodoses fullt ut inom den anvisade budgetramen.

Gunilla sjödal och hennes kollega skriver i sin konsekvensanalys att man fått hyvla neråt för att kunna hålla budget och att de nu passerat en gräns för när de anser att de inte kan genomföra verksamheten med bibehållet samvete.

-- Vi ser att skolan urholkas och då måste man som ledare reagera, det måste man göra. Vi ser att tilldelningen blir mindre och mindre.

Går det att hyvla mer än vad ni gjort?

– Nej , det går inte.

Och Gunilla Sjödal, rektor på Tranängskolan, riktar kritik mot beslutsfattarna som hon menar inte tar hänsyn till barnperspektivet.

-- Jag tror att man glömmer bort barnperspektivet. Jag är ganska säker på att man gör det.

Kommunen granskar
Kommunstyrelsens ordförande Christer Persson säger att kritiken från rektoerna nu ska synas.

– Det måste vi naturligtvis ta till oss hur de här medlen är hanterade. Jag kan inte gå in på den diskussionen innan jag sett underlagen för internbudgeten 2011, säger han.

Nej några siffror från internbudgeten för 2011 har han inte sett säger han, men han vill poängtera att skolan har tappat ett stort antal elever de senaste åren och därmed krävs också förändringar. Något som flera verksamhetschefer i kommunens skolor alltså ser som svåra att genomföra samtidigt som man ska ge eleverna rätt stöd.

Att även Bildningsnämnden ser risker med de föreslagna budgetramarna kommenterar han såhär:

--  Det är det här vi måste titta närmare på. Visar det sej att det här inte stämmer så får vi ju komma tillbaka till fullmäktige och se om det finns möjlighet att få mer resurser, men vi måste först  ha ett ordentligt underlag, säger Christer Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".