Ingrid Andersson, sjuksköterska Foto: Sofia Boo
VÅRD

Fördomar om aids lever kvar

Sjuksköterska:”Annorlunda bemötande”
1:40 min

Idag är det internationella AIDS-dagen, och då tar man upp att hiv- och aidssjuka fortfarande bemöts med fördomar och rädsla från sin omgivning. En bot kan vara mer undervisning och upplysning.

Ingrid Andersson har jobbat med hiv-positiva på infektionskliniken på Södra Älvsborgs Sjukhus i drygt 30 år. Hon menar att uppmärksamheten kring hiv och aids minskat, och som en följd av det har fördommarna om sjukdomen levt kvar.

– Det var mycket större kampanjer förr och man hade mycket mer utbildning i skolor. Det har blivit undangömt. Det är ju bara om det händer någonting annars tar det inte stort utrymme i media idag.

Det var några år in på 80-talet som Ingrid Andersson för första gången fick hör talas om sjukdomen aids som hon säger då uppfattades som en mysiskt farsot som drabbade unga människor.

 1985 fick hon första gången ta emot patienter på infektionskliniken på SÄS som hade hiv-virus. Någon medicinsk behandling fanns inte att ge och det var det beskedet som Ingrid Andersson fick ge till de som hade testats positiva.

– Det var oerhört tufft att tala om för folk att de hade ett begränsat antal år att leva, det var ju vad vi trodde då.

Mycket har förändrats sedan 1985 och nu finns bromsmedicinerna. Men attityden och fördomar kring hivsmittade personer har inte förbättrats i samma utsträckning menar Ingrid Andersson.

– Inte ens inom sjukvården för patienter tycker att det är jobbigt att gå till andra kliniker än infektion, för där måste de berätta det här.  Och då upplever patienter att de blir annorlunda bemötta, även inom sjukhvården, säger sjuksköterskan Ingrid Andersson.

Fakta AIDS

Internationella aidsdagen 1 december 2010

Världen över ägnas den 1 december åt kampen mot hiv och aids på Internationella Aidsdagen. Då riktas ljuset på all den forskning och alla de förebyggande insatser som görs året om. Till och med december 2009 har det totalt anmälts 8 935 fall av hivinfektion i Sverige, varav 2 310 har fått aidsdiagnos och 2 045 har rapporterats avlidna (med reservation för underrapportering av avlidna). Antalet hivinfekterade som lever i Sverige idag beräknas vara drygt 5 000 personer. Totalt anmäldes 486 fall av hivinfektion under 2009 vilket är 38 fler fall jämfört med föregående år.

Enligt WHO levde år 2009 33.3 miljoner människor med HIV.

Källa: Smittskyddsinstitutet/WHO

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".