Therese Häggsjö skadades allvarligt i en ridolycka. Foto Ninos Chamoun
HERRLJUNGA

Sitter i rullstol efter ridolycka

1:42 min

Terrängryttaren Therese Häggsjö föll för cirka en månad sedan av sin häst under en tävling i Holland. Hon skadade sig allvarligt och fick operera sin höft och handled. I dag sitter hon i rullstol i sitt hem i Herrljunga och minns inte helt klart vad som hände.

– Av själva olyckan minns jag inte mycket, men jag insåg ganska snabbt att det var riktigt illa, säger Therese Häggsjö.

Väl på sjukhuset i Holland opererades Therese för en allvarlig fraktur i höften och en bruten handled.

I dagsläget sitter hon i rullstol och förväntas kunna använda benen igen i januari. Hon siktar på att kunna tävla igen, men när det blir vet hon inte.

– Jag vet inte hur jag kommer att reagera i en tävlingssituation. Där får man ju aldrig tveka. Men jag vill inget hellre än att komma ut på banan igen.

Olycksdrabbad sport
Ridsporten är olycksdrabbad och på kort tid har sporten drabbats av två dödsolyckor. En sjuårig flicka avled för två veckor sen efter att ha skadats under en ridlektion på ridhuset i Borås. Flickan blev trampad på av en häst.

Bara några dagar senare omkom en 17-årig flicka under ett ridpass på en gård utanför Eslöv. Flickan var ensam i ridhuset när olyckan inträffade.

Många unga skadas
Varje år sker runt 13 000 personskador i samband med ridning eller annan hästhantering på fritiden. Nästan 6 000 av dem drabbar personer under 18 år. Skadorna från hästolyckor är ofta allvarliga.

Omkring var femte person blir inlagd på sjukhus. Ridning är den farligaste sporten tillsammans med alpinsport efter fotboll.

Men dödsolyckor är mycket ovanliga. Under åren 1999-2007 omkom 2-5 personer varje år under ridning eller annan transport med häst, enligt Socialstyrelsens statistik. 2008 omkom ingen.

För 2009 finns ännu ingen uppgift. I denna statistik ingår inte olyckor där den drabbade stått bredvid hästen.

Ninos Chamoun
ninos.chamoun@sr.se

Tidigare publiceringar

#text=4202370#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista