Snöröjningen kostar. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
SNÖRÖJNINGEN

Kostnaderna skjuter i höjden

1:22 min

Snö och kyla gör att kostnaderna för vinterväghållningen i kommunerna blir minst dubbelt så hög som normalt. Men kommunerna skjuter till extra pengar så underhållet av vägarna påverkas knappast.

– Kostnaderna för vinterväghållningen i Tranemo i år hamnar på cirka två miljoner kronor, säger Mats Kindlund som är gatu- och vägingenjör i Tranemo kommun. Normalt brukar kostnaden ligga på mellan 700 000 och 800 000 kronor.

Situationen är liknande i de flesta sjuhäradskommuner. Kostnaderna skjuter i höjden i takt med att snön och temperaturerna faller. Förra vintern var extrem med mycket snö och kyla - och pengarna för snöröjningen tog snabbt slut. Och så börjar den här vintern på samma sätt.

Men kommunerna ligger genomgående lågt i de ekonomiska anslagen. Vintern är ju svår att förutse.

– De är ju så väldigt olika. Så ofta har man en låg budget och reglerar det vid årets slut, säger Mats Kindlund.

Oftast är det kommunstyrelsens konto för oförutsedda utgifter som belastas i högre utsträckning än kontot för drift och underhåll. Så den hårda vintern drabbar in underhållet i någon större utsträckning.

– I år har vi inte behövt dra in på någon annan verksamhet utan får pengar för de extra kostnaderna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista