Färre konfirmerar sig

Även om det för många ungdomar just nu är konfirmationstider, så har intresset för att konfirmera sig minskat stadigt sedan slutet av 80-talet. I 14-åriga Johannas klass är det bara tre stycken som ska konfirmera sig i år.

Johanna är med i Caroli församling i Borås och hon är en av allt färre ungdomar som har valt att konfirmera sig. Själv ser hon konfirmationen som ett sätt att skapa sin egen tro.
- I början gick man bara i kyrkan för att föräldrarna gjorde det, och när man var liten tyckte man att det var så tråkigt att gå i kyrkan.
Men Johanna hör inte till majoriteten. De senaste 15 åren har andelen 15-åringar som väljer att konfirmera sig i Svenska kyrkan minskat kraftigt, från nästan 70 procent i slutet av 80-talet, till knappt 38 procent förra året. Men just i Caroli församling har man åtminstone inte märkt av något minskade konfirmationsintresse i år, det säger Jacqueline Björnram, kyrkoherde i församlingen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista