Sofia Arkelsten, moderat pressekreterare Foto:Jenny Hellström

Arkelsten om kopierade motioner

Arkelsten(M)"Ditt eget ansvar att gallra"
1:24 min

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, besökte idag Borås. Arkelsten hamnade i blåsväder när hon anklagades för att gå företagens ärenden efter att ha blivit bjuden på resor. Idag kommenterade hon bland annat Dagens Nyheters granskning av hur riksdagsledamöter kopierat motioner från lobbyorganisationer.

Idag publicerar tidningen Dagens Nyheter en granskning om att nästan hälften av alla riksdagsledmöter har skrivit under motioner som varit helt eller delvis kopierade från olika organisationer, bland annat olika lobbyorganisationer.

 – Som riksdagsledamot får du väldigt mycket information och det är naturligtvis ditt eget ansvar att gallra i detta. Det handlar om det egna ansvaret att du måste välja vad du skriver på, säger Sofia Arkelsten (M).

Sofia Arkelsten blev känd för den stora allmänheten i höstas när hon tog över som partisekreterare för Moderaterna och då det avslöjades att hon låtit sig bjudas på resor av oljejätten Shell och den svenska kärnkraftslobbyn. När det gäller granskningen i Dagens Nyheter säger hon att det egna ansvaret är viktigt. I samband med att hennes resor avslöjades sa hon att hon inte tyckte att hon gjort något fel, och det är en ståndpunkt hon står fast vid.

– Jag beklagar om det är så att någon har uppfattat det som att jag skulle varit otillbörligt påverkad, men allting jag gjort har varit i linje med mitt uppdrag. Jag tycker det är viktigt att man som riksdagsledamot är öppen och träffar organisationer, företag och människor. Det är en del i uppdraget.

Läs mer om kopierade motioner

#link=235398#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".