Björn Hurtig, advokat Foto: Mikael Olmås
BORÅS

Boråsadvokat i hetluften - försvarar efterlyste Assange

1:34 min

Wikileaks grundare Julian Assange är just nu en av världens mest omtalade personer. Förutom läckorna av hemliga amerikanska dokument är han internationellt efterlyst - misstänkt för bland annat sexuellt ofredande och våldtäkt. Hans försvarsadvokat är boråsaren Björn Hurtig.

Björn Hurtig vet det som många just nu vill veta- nämligen var hans klient Julian Assange befinner sig.

– Jag ger honom rådet att ta det lugnt och avvakta mina vidare intsruktioner. Jag har också talat om för honom vad som gäller enligt svensk lag, säger Hurtig.

Under förmiddagen i dag kom också besked om att Högsta domstolen i Sverige inte kommer att ta upp Assange överklagan om häktningen av honom, som är grunden för den internationella efterlysningen.

Sveriges Radios ekoredaktion rapportrerar om att fel kan ha stoppat gripandet av Wikileaksgrundaren Assange och att den svenska arresteringsorder som utfärdats mot honom måste kompletteras för att brittisk polis ska kunna gripa honom.

Parallellt med detta så har flera, för inte minst USA, besvärande hemliga dokument den senaste tiden offentliggjorts via Wikileaks och USA:s justitiedepartement har öppnat en brottsutredning om publiceringen av dokumenten. 

Att vara försvarsadvokat för Assange förändrar vardagen för Boråsadvokaten Björn Hurtig.

– Det betyder framförallt att min ordinarie arbetsdag går åt till att prata med journalister från hela världen på ett sätt som jag aldrig varit med om förut.

Kommer han att komma till Sverige och bli ställd inför rätta för det här?

– Jag är nog övertygad om att Assange kommer att  komma till Sverige och bli förhörd. Jag vet av erfarenhet med andra klienter att det är väldigt svårt att hålla sej undan efterlysningar under alltför lång tid, säger Björn Hurtig som är försvarsadvokat för Julian Assange.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista